П`ятниця, 10.05.2024, 12:17
Вітаю Вас Гість | RSS

Ласкаво просимо до країни права!

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Made By Yevhenyi

Головна » 2014 » Травень » 28 » 9 клас. Юридична відповідальність
22:16
9 клас. Юридична відповідальність

Урок 5.1                                                                                        Дата__________     

Тема: Юридична відповідальність

 

Мета:

розкрити зміст понять юридичної відповідальності, крайньої необхідності, необхідної оборони; ознайомити з видами юридичної відповідальності та конституційни­ми принципами юридичної відповідальності;

навчити ви­значати наявність підстав для притягнення до юридич­ної відповідальності, аналізувати події суспільного життя з точки зору права; виховувати поважне ставлення до за­конів і законності.

Обладнання й матеріали: Конституція України, Кримінальний кодекс, Адміністративний кодекс, Цивільний кодекс.

Базові поняття й терміни: юридична відповідальність, види юридичної відповідальності.

Тип уроку: комбінований.

 

Хід уроку

 

І.    Організаційний етап

►  Перевірка домашнього завдання:

а) учитель   проводить   експрес-опитування   щодо   визначення   по­нять: правомірна поведінка, правопорушення, злочин, проступки, об'єкт правопорушення, протиправне діяння, суб'єкт правопорушення, об'єктивна і суб'єктивна сторона правопорушення, вина, мотив та мета правопорушен­ня. Учні наводять приклади щодо кожного з цих понять;

б) учитель зачитує витяги з найкращих есе за темою «Роль закону

в житті людини».

II.    Актуалізація опорних знань і мотивація навчальної діяльності

Учитель розповідає про те, що жити в суспільстві й бути вільним від нього неможливо: у будь-яких життєвих ситуаціях людина повинна погоджувати свої вчинки з існуючими в суспільстві нормами й цінностями, з інтересами інших людей. Діючи згідно з ними, вона діє відповідально. У свою чергу, суспільство постійно контролює діяльність людини, адекват­но реагуючи на різні варіанти поведінки (заохочуючи, схвалюючи відпо­відальну поведінку й караючи порушника). Тому відповідальність можна охарактеризувати як суспільні відносини між людиною і контролюючою її поведінку інстанцією (державою, суспільством). Завдяки їй у суспільстві й забезпечуються організованість і порядок.

Одним із засобів боротьби з правопорушеннями є юридична відпові­дальність.

III.   Вивчення нового матеріалу

План

  1. 1.        Що таке юридична відповідальність.
  2. 2.        Види і принципи юридичної відповідальності.
  3. 3.        Особливості юридичної відповідальності неповнолітніх.

►  Розповідь учителя

1.   Що таке юридична відповідальність

Юридична відповідальність — це юридичний обов'язок правопорушни­ка зазнати примусового позбавлення певних соціальних благ чи цінностей (матеріальних, духовних чи особистих), які належали йому до факту правопорушення. Появі юридичної відповідальності передує неправомірна поведінка. У ній знаходить відбиття негативне ставлення держави до правопорушен­ня й людини, яка його скоїла.

Юридична відповідальність проявляється в певних негативних на­слідках для правопорушника (штраф за безквитковий проїзд у примісь­кій електричці, відшкодування збитку винуватцем автоаварії, догана сту­дентові, який пропускав заняття, і т.д.). Право застосовувати ті чи інші міри впливу надано державним органам (іноді й недержавним) і посадовим особам. Але оскільки в одного є право покарати, то в іншого з'являється обов'язок прийняти це покарання. Саме в цьому обов'язку й полягає суть юридичної відповідальності.

2. Види і  принципи юридичної відповідальності

Будь-який відступ від норм, що прийняті в суспільстві, зустрічає явний чи прихований осуд. Особа, яка здійснила аморальний вчинок, засуджується людьми. Будь-яке правопорушення передбачає певну юри­дичну відповідальність.

Залежно від видів правопорушень розрізняють види юридичної відпові­дальності:

  • кримінальна відповідальність — полягає в застосуванні покарання до винної у вчиненні злочину особи;
  • адміністративна відповідальність — полягає в накладенні адміні­стративних стягнень (штрафи, втрата спеціальних прав, поперед­ження та інші) на винних осіб, які порушили правила, що діють у сфері державного управління;
  • цивільно-правова відповідальність — полягає в накладенні цивільно-правових стягнень (неустойки, штрафу, пені, відшкодування збитків) на винну особу за невиконання або неналежне виконання зобов'язань, або за заподіяння позадоговірної майнової шкоди, а також за по­рушення деяких особистих прав (честь, гідність, ділова репутація);
  • дисциплінарна відповідальність — здійснюється у формі накладення адміністрацією підприємств, організацій дисциплінарних стягнень за порушення дисципліни. Розрізняють такі види дисциплінарної відповідальності: трудова, військова, службова, навчальна та інші.
  • матеріальна відповідальність — різновид юридичної відповідаль­ності працівника за майнову (матеріальну) шкоду, заподіяну під­приємству, установі, організації;
  • конституційна відповідальність — особливий вид юридичної від­повідальності, що настає за вчинення конституційного правопору­шення.

Можна сказати, що юридична відповідальність являє собою адек­ватну «відповідь» держави на порушення норм права і ґрунтується на таких принципах:

¨     відповідальність винної особи за діяння, а не за виявлення наміру;

¨     законність, невідворотність, доцільність і справедливість покладен­ня юридичної відповідальності;

¨     гуманність і своєчасність юридичної відповідальності.

3.   Особливості юридичної відповідальності неповнолітніх

Неповнолітній (особа, яка не досягла 18 років), який скоїв злочин, не­стиме за своє діяння кримінальну відповідальність з 16 років. За деякі зло­чини (убивство, зґвалтування) передбачена відповідальність з 14 років.

До дитини, що скоїла злочин у віці від 11 до 14 років, не можуть бути застосовані кримінальні покарання. Батьки такої дитини сплачуватимуть штраф до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (його розмір на цей час становить 17 гривень).

У разі скоєння неповнолітнім адміністративного проступку, він нестиме відповідальність з 16 років (наприклад, за порушення правил дорожнього руху, за образливе чіпляння до перехожих, за порушення громадського порядку і спокою).

Якщо неповнолітнім скоєне цивільне правопорушення (наприклад, на­несення майнової шкоди іншій людині), то обов'язок відшкодувати збитки настає з 14 років, за умови, що він має власне майно чи заробіток. За відсут­ності власного майна чи заробітку шкоду повинні відшкодувати його батьки. На батьків покладається такий обов'язок і до виповнення дитині 14 років.

Потім учитель пропонує учням за методом «Негативна рольова гра» розіграти одну із запропонованих учнями ситуацій, у яких неповнолітні несуть юридичну відповідальність. Після цього, використову­ючи цей самий метод, «переграють» спочатку всю гру у правильний спосіб.

IVУзагальнення й систематизація знань та вмінь учнів

►   Запитання для повторення й обговорення

  1. Які існують види юридичної відповідальності?
  2. Якими є цілі та принципи юридичної відповідальності?
  3. Якою є мета юридичної відповідальності?

V.   Самостійна робота учнів

►   Визначте, чи настане відповідальність у наведених ситуаціях:

2 жовтня 2007 року громадянин К. вчинив крадіжку на суму 90 грн і 12 жовтня того ж року був затриманий. 1 листопада 2007 року на­був чинності закон, за яким крадіжка на суму до 500 грн не є кримі­нальним злочином, а тягне лише адміністративну відповідальність. (Відповідь: громадянин не буде притягнутий до кримінальної від­повідальності, тому що закон, який пом'якшує чи скасовує відповідальність, має зворотну силу.)

Власник мотоцикла відмовився надати його для того, щоб відвезти до лікарні людину, яка потрапила в аварію. Юнаки мотоцикл відібрали силою, проте повернули його власникові того ж дня. (Відповідь: юна­ки не будуть притягнуті до кримінальної чи адміністративної відпо­відальності, тому що вони діяли в стані крайньої необхідності.)

VIПідсумки уроку

  1. 1.     Учитель оцінює самостійну роботу учнів.
  2. 2.     Учні самостійно підбивають підсумок уроку, використовуючи нові знання, які вони здобули в процесі уроку, демонструють розуміння змісту юридичної відповідальності, наводять приклади щодо юридичної відпові­дальності неповнолітніх.

VIIДомашнє завдання

  1. Установити і записати до таблиці види юридичної відповідальності, яка настає в пропонованих ситуаціях:

Ситуація

Вид юридичної відповідальності

Крадіжка державного майна

 

Несплата комунальних послуг

 

Безквитковий проїзд у транспорті

 

Невчасна поставка хліба до магазину

 

Пошкодження парти в школі

 

  1. Указати вид юридичної відповідальності, про який ідеться у наве­деному вислові:

Вид юридичної відповідальності, що полягає у застосуванні встановле­ного цивільним законодавством заходу примусового впливу до порушника цивільних прав та обов'язків.

а)     адміністративна відповідальність;

б)    цивільно-правова відповідальність;

в)     кримінальна відповідальність;

г)     конституційна відповідальність.

Переглядів: 3551 | Додав: Yevheniy | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Пошук
Перегляди сайту
счетчик посещений