П`ятниця, 10.05.2024, 01:16
Вітаю Вас Гість | RSS

Ласкаво просимо до країни права!

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Made By Yevhenyi

Головна » 2014 » Травень » 28 » 9 клас. Право як навчальний предмет. Мета, завдання, особливості курсу
22:03
9 клас. Право як навчальний предмет. Мета, завдання, особливості курсу

Урок 1                                                                                      Дата__________     

Тема: Право як навчальний предмет. Мета, завдання, особливості курсу

 

Мета:

  • сформувати в учнів розуміння цінностей і принципів, на яких ґрунтується правова система;
  • ознайомити з ме­тою та завданнями курсу;
  • виховувати в учнів високу пра­вову культуру; переконувати в необхідності дотримання законів.

Обладнання й матеріали: Конституція України, Конвенція ООН про права дитини, Загальна декларація прав людини, плакати з висловами відомих людей про права людини.

Базові поняття й терміни: право, закон, свобода.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

 

Хід уроку

 

І.    Організаційний етап

На цьому етапі вчитель вітає учнів, перевіряє їхню готовність до уро­ку і наявність домашнього завдання. Якісну оцінку домашнього завдання вчитель дає після перевірки зошитів або опитування учнів.

До початку цього уроку учитель розвішує у класі плакати з висловами видатних людей. Учні записують у зошит один з цих висловів (за вибором) як епіграф до уроку:

¨     Рівність прав не в тому, що всі ними користуються, а в тому, що вони всім надані (Сенека).

¨     Мир, прогрес, права людини — ці три цілі нерозривно пов'язані, не­можливо досягнути однієї з них, нехтуючи іншими (А.Д. Сахаров).

¨     Суть закону — людинолюбство (В. Шекспір).

¨     Ми повинні стати рабами законів, щоб стати вільними (Цицерон).

II.   Актуалізація опорних знань і мотивація

►   Обговорення проблемної ситуації або питання

На початку уроку вчитель пропонує учням обговорити проблемну ситуацію або питання за темою уроку. Учні обмірковують проблему і висловлюють свою думку щодо пропонованих питань, застосовуючи набуті раніш» знання — у такий спосіб відбувається актуалізація опорних знань. У про цесі обговорення учні приходять до висновку, що для вирішення проблемі чи ситуації їх знань недостатньо, усвідомлюють потребу в додатковій інформації та необхідність подальшого вивчення теми.

Цей урок можна почати з обговорення таких запитань:

  1. Яку роль у житті людей відіграють закони?
  2. Як держава захищає твої права?
  3. Які права людини ти знаєш?
  4. Які права мають учні та де вони закріплені?

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

►   Розповідь учителя з елементами бесіди

Ця форма роботи надає вчителеві можливість не тільки розповідай але й постійно спілкуватися з учнями, контролюючи ступінь розуміння ними навчального матеріалу, і за потреби давати відповідні пояснення.

Учитель ставить запитання: «Які закони вам відомі з курсу історії України та всесвітньої історії?» (Учням відомі закони Хамурапі, «Руська Правда», «Конституція Пилипа Орлика» тощо.)

Протягом багатьох віків складалися обов'язкові правила поведінки громадян, тобто правові норми, що встановлюються й охороняються державою. Проте в різні часи існувало різне розуміння прав людини, її ролі в суспільстві, устрою самого суспільства. Середньовіччя, наприклад, пов'язувало долю людини, суспільства, держави лише з Богом, вважаючи його творцем усього сущого. Коли настала епоха Відродження, а за нею — Нові часи, людство відновлює в своїй пам'яті гуманістичні цінності — права, свободи, ідеали, мораль вільної людини. За них потрібно боротись, їх потрібно відстоювати ціною тяжких випробувань багатьох поколінь. 

У перших відомих історії державах права людини були дуже обмежені. Наприклад, у державах Давнього Сходу закон вирізнявся досить жорстоким ставленням до людини. За доби античності й середньовіч певні верстви суспільства користувалися деякими правами, але про права людини в сучасному розумінні не можна було говорити, тому що людину в рабовласницьких і в абсолютистсько-монархічних державах не вважали вільною особою. Законами закріплювалась нерівність людей за становими, майновими, релігійними, національними та іншими ознаками. Така нерівність унеможливлювала реалізацію прав і свобод людини.

Яке ж призначення права в сучасному суспільстві? (Учні за бажанням дискутують з цього питання.)

Права і свободи людини в сучасному розумінні невід'ємні від її обов'язків та відповідальності перед суспільством, державою, іншими людь­ми. Це фундамент не тільки демократії, але і справедливості, рівноправ'я у суспільстві. Сьогодні Україна веде демократичну боротьбу за повноправ­ну вільну людину і громадянина, за гідні умови існування.

Далі вчитель може перейти до розкриття понять «закон», «право», «свобода». Учні записують в зошити відповідні визначення.

Закон — нормативно-правовий акт, який ухвалюється законодавчим орга­ном держави, має вищу юридичну силу і регулює найважливіші суспільні відносини.

Право — система загальнообов'язкових соціальних норм, які встановлю­ються та охороняються державою. У суспільстві право забезпе­чується системою законів, обов'язкових для виконання всіма членами суспільства.

Свобода людини— це відсутність будь-яких обмежень, утисків у будь-чому (діяльності, поведінці), прямо не пов'язаних із суспільни­ми правами й нормами.

2.   Право як навчальний предмет

Відповідно до ст. 1 Конституції України наша країна — суверенна і не­залежна, демократична, соціальна і правова держава. На цей час в Україні особливого розвитку набуває правова освіта молоді. Знати свої права має кожен громадянин держави. Указом Президента України від 18 жовтня 2001 року №992/2001 затверджено Національну програму правової освіти населення. Вона передбачає створення необхідних умов для набуття громадя­нами держави правових знань та навичок у їх застосуванні, забезпечення до­ступу до джерел правової інформації. Для молоді розуміння і реалізація прав людини — це складові підготовки до життя в демократичному суспільстві.

Правовій державі властиві висока політично-правова освіченість і ак­тивність громадян, здатність і готовність їх протистояти сваволі й пору­шенням права. Щоб правова культура людини досягла такого рівня, не­обхідна струнка система правової освіти, серцевиною якої повинне стати правове виховання та навчання підростаючого покоління.

3.   Мета, завдання, особливості курсу

Мета курсу— дати учням знання про основні категорії права, навчити свідомо використовувати і дотримувати правові норми в повсякденному житті.

Завдання курсу— розкрити зміст основних юридичних понять, функцій права і правової держави на сучасному етапі; формувати навич­ки практичного застосовування правових знань для захисту своїх прав; за допомогою систематичного вивчення права і нормативно-правових актів надати правову інформацію практичного характеру; виховувати в учнів активну громадянську позицію; моделювати та закріпити навич­ки правомірної поведінки.

Не можна вважати людину культурною, якщо вона, успішно працю­ючи або навчаючись, порушує норми моралі чи закони. Курс «Правознав­ство» має відігравати важливу роль у формуванні правової культури мо­лодого покоління українських громадян.

4.   Актуальність правової освіти

Ослаблення правовиховної роботи сприяє підвищенню впливу супереч­них правосвідомості нашого суспільства поглядів і переконань, порушення дисципліни, установлених правил поведінки, збільшенню рівня злочин­ності серед неповнолітніх.

IVУзагальнення й систематизація

Учитель проводить вправу «Права людини» та пропо­нує обговорити такі запитання:

1.    Для чого потрібно знати і розуміти закони?

2.    Чому суспільству потрібна система права?

3.    Яка мета даного курсу?

4.   Які завдання курсу практичного права?

V.Самостійна робота учнів

Складіть план доповіді «Закон і ми». Після цього етапу роботи 2—3 учні за бажанням або за викликом учителя зачитують свій план. Учитель про­понує всім учням підготуватися до висвітлення цього питання і ставить завдання написати вдома за цією темою реферат.

VІ. Підсумки уроку     

Школярі дають відповідь на запитання «Для чого нам потрібно знати і розуміти закони», використовуючи нові знання, яких вони набули під час уроку, і після цього самостійно підбивають підсумок вивченого матеріалу.

VІІ. Домашнє завдання     

  1. Дайте визначення поняттям: закон, право, свобода людини.
  2. Знайдіть у газетах, журналах, Інтернеті публікації або інші мате­ріали правового характеру.
  3. Розкрийте зміст висловлювання «Закон суворий, але він закон» (у письмовій формі у зошиті).
Переглядів: 1789 | Додав: Yevheniy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Пошук
Перегляди сайту
счетчик посещений